Obvinenej dvojici hrozí za falšovanie peňazí 10 rokov za mrežami

14.08.2012 Michalovce

Michalovce 14. augusta (TASR) - Vyšetrovateľ Policajného zboru SR obvinil zo zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov, spáchaného formou spolupáchateľstva, 24-ročného Pavla z okresu Michalovce a 20-ročnú Sabinu z okresu Nové mesto nad Váhom.

Spomínaná dvojica údajne vyhotovila niekoľko kusov falošných bankoviek, s ktorými následne zaplatila v uplynulých dňoch za tovar vo viacerých michalovských predajniach a pohostinstvách.

Ako informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Alexander Szabó, obvinený mladík mal začiatkom augusta vyhotoviť zoskenovaním pravej 50-eurovej bankovky jej dve falošné kópie. V piatok (10.8.) nimi následne 20-ročná Sabina údajne zaplatila za tovar najprv v jednom z michalovských pohostinstiev a neskôr v miestnej predajni potravín.

Ešte v ten istý deň mal obvinený vyhotoviť ďalšie tri kópie 50-eurovej bankovky. "Tieto opäť odovzdal Sabine, ktorá nimi na druhý deň zaplatila za zakúpený tovar v troch michalovských pohostinstvách," priblížil Szabó. Ako dodal, v sobotu (11.8.) vyhotovil spomínaný mladík naskenovaním ďalšiu bankovku nominálnej hodnoty 50 eur.

"Túto chcel použiť ako pravú, ale v čase okolo 18.15 h ju odhodil na trávnik na Okružnej ulici v Michalovciach, predtým, ako bol kontrolovaný hliadkou polície. Neskôr však policajtom ukázal miesto, kde sa bankovka nachádza a tú policajti taktiež zaistili," doplnil Szabó.

Zaistené falošné bankovky odoslala polícia do Národnej banky Slovenska v Bratislave. Obvinení sú stíhaní na slobode a v prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na sedem až 10 rokov.
 

Vyberte región